Centre comerciale


MAI intermediaza asigurari de pagube la proprietate in regiune de peste 20 de ani si a reusit sa construiasca in timp un portofoliu remarcabil de clienti, ce include atat persoane fizice sau firme locale mici si mijlocii, cat si companii multinationale care urmaresc sa-si protejeze prin asigurare investitiile din regiune.

In materie de asigurari pentru pagube la proprietati comerciale, incheiate pentru investitori din Europa de Vest care detin active in CEE, conform estimarilor noastre, MAI CEE gestioneaza o valoare totala asigurata de aproximativ 12 Mld Euro din totalul investitiilor vestice din regiune, care se situeaza in jurul cifrei de 130 Mld Euro.

Asigurarea de pagube materiale a centrelor comerciale

In cazul centrelor comerciale, cele mai importante tipuri de asigurare sunt asigurarea de Pagube Materiale, de Pierderi de Profit (de Marja Bruta/de venituri din chirii) si asigurarea de Raspundere Civila fata de terti.

Un factor specific pietelor din tarile in tranzitie este acela ca atat asiguratorii locali cat si subsidiarele asiguratorilor internationali care activeaza in zona, ofera clientilor acoperiri reduse fata de standardul de pe pietele Europei de Vest. De aceea, MAI CEE a dezvoltat produse care contin clauze suplimentare deja agreate cu asiguratorii din CEE, pe care le pune la dispozitia clientilor care doresc sa asigure centre comerciale, tocmai pentru a le oferi acestora o acoperire mai competititva si mai cuprinzatoare decat se poate obtine in mod normal.

Asigurari pentru chiriasi

Un fapt important pe care proprietarii de centre comerciale trebuie sa-l cunoasca este acela ca, in general, chiriasii din CEE au tendinta sa achizitioneze mai putine asigurari decat ar fi necesar, si de cele mai multe ori o fac doar daca exista o obligatie contractuala in acest sens. Asemenea situatii duc la probleme atunci cand apar pagubele, pentru ca, daca chiriasii sunt neasigurati la momentul producerii evenimentului (cum se intampla deseori), vor fi tentati sa incerce recuperarea pagubelor de la proprietar, fie prin actiune de regres, fie in instanta. In paralel, daca chiriasii nu detin o asigurare de Pierderi de Profit (Business Interruption) vor avea probleme financiare care-i vor impiedica sa achite in continuare chiria catre proprietar.

In acest sens, MAI CEE a dezvoltat in timp “programe de asigurare pentru chiriasi” prin intermediul carora acorda proprietarilor consultanta necesara asupra clauzelor pe care acestia ar trebui sa le includa in contractele de inchiriere. MAI CEE poate analiza, la cererea proprietarului, politele de asigurare detinute de chiriasi, pentru a verifica daca au fost correct intocmite si achitate in termen. O calitate indiscutabila a acestor programe este aceea ca ofera chiriasilor o acoperire corecta la costuri foarte competitive, pe de o parte, in timp ce pentru proprietar, odata implementat, un astfel de program devine similar cu un pachet de tip Affinity, cu toate beneficiile pe care acesta le ofera initiatorilor, pe de alta parte.

Asigurarea de Pagube Materiale la Proprietate

Si in cazul asigurarii de pagube materiale la proprietate (altele decat centre comerciale), conditiile de asigurare oferite de produsele din CEE sunt mai restrictive, acoperirile de tip “All Risks” fiind oferite doar in cazuri izolate. MAI CEE coopereaza cu banci si firme de leasing din regiune, care detin in portofoliu un numar mare de proprietati, pentru a dezvolta si a imbunatati produsele de asigurare pentru pagube materiale, pe care le au la dispozitie in prezent.

Un alt punct slab intalnit in cadrul produselor de asigurare pentru pagube materiale la proprietate, este acela ca acoperirile actuale sunt foarte restrictive in cazul obiectelor si/sau hartiilor de valoare, incluzand aici obiecte de arta, bijuterii, etc. Acest obstacol poate fi depasit cu ajutorul MAI CEE, care va ofera acces la produse de inalta calitate, ce acorda acoperire si pentru astfel de riscuri.

Cooperam in permanenta atat cu asiguratori locali cat si cu cei internationali, in scopul de a obtine pentru clientii nostri termeni competitivi si conditii de asigurare optime, fie ca este vorba despre acoperire intr-o singura tara sau la nivel regional.