Regiunea Europei Centrale si de Est gazduieste in prezent un numar mai mare de proiecte imobiliare decat pietele vestice.
De exemplu, in 1991 orasele mari din tarile CEE nu aveau niciun centru comercial, in timp ce orasele similare din tarile vestice aveau in medie 20 de centre comerciale. Astazi, in fiecare oras mare din CEE exista in medie 10 centre comerciale, dar mai exista potential pentru inca 10, in timp ce intr-un oras vestic ar mai putea exista potential pentru cel mult unul in plus.
In perioada 2009-2010, constructiile de centre comerciale din CEE au fost stopate in marea lor majoritate, datorita crizei din domeniul bancar, dar proiectele de infrastructura cu finantare UE pe termen lung, au continuat. In Europa de Est, domeniul constructiilor a fost sustinut pe linia de plutire si intarit, de venituri atrase la buget ca urmare a cresterii inregistrate de industriile petrochimica si extractiva.
Incepand cu 2013, constructia de centre comerciale a fost reluata in CEE iar proiectele de infrastructura au continuat, ceea ce face din aceasta industrie o piata cu grad ridicat de ocupare si in continua crestere.
Riscuri care preced lucrarile de constructii:
In Europa Centrala si de Est, constructiile si dezvoltarea proiectelor imobiliare sunt supuse unor riscuri, datorate partial schimbarilor legislative recente si in mod special celor referitoare la dreptul de proprietate. De aceea, investitorii responsabili trebuie sa achizitioneze urmatoarele tipuri de asigurare:
Asigurare impotriva Riscurilor Politice – este o asigurare care acopera riscul de confiscare a investitiei de catre autoritati/guverne, aceasta fiind in continuare o expunere reala in tari in care guvernele actioneaza inca “independent” de lege (ex. Belarus).
Asigurare impotriva pierderii titlului de proprietate – aceasta asigurare acopera pagubele ca urmare a pierderii titlului de proprietate in cazurile in care, ulterior achizitiei, se dovedeste faptul ca titlul recent dobandit este litigios sau chiar lovit de nulitate. Si aceasta este o expunere reala in tari in care serviciile de cadastru inca au slabiciuni in stabilirea dreptului de proprietate (ex. Albania).
MAI este capabila sa incheie astfel de asigurari pentru investitorii care vor sa deruleze proiecte imobiliare in CEE.
Riscuri pe durata lucrarilor:
Pe durata lucrarilor de constructii sunt cateva tipuri de asigurare care trebuie incheiate:
Asigurarea de tip Toate Riscurile a Lucrarilor de Constructii-Montaj (CAR) – forma standard a acestei asigurari cuprinde o sectiune care acopera Pagubele Materiale suferite atat de proiect cat si de utilajele si echipamentele care participa la punerea acestuia in opera si o sectiune de Raspundere Civila fata de Terti. Asigurarea poate fi incheiata atat de constructori cat si de beneficiarii lucrarilor, dar noi preferam sa recomandam clientilor nostri varianta a doua, pentru a evita situatiile in care constructorul cumpara o polita “saraca”in acoperiri, sau neglijeaza sa achite primele de asigurare/ratele la termen, iar acoperirea prin asigurare inceteaza.
Asigurare de Raspundere Profesionala – desi asigurarea CAR poate fi extinsa astfel incat sa acopere si raspunderea profesionala a arhitectilor si/sau proiectantilor, aceasta acoperire este acordata doar in anumite limite. De aceea intotdeauna recomandam arhitectilor, inginerilor si/sau proiectantilor sa incheie o polita dedicata, privind Raspunderea Profesionala, pentru a ne asigura ca interesele clientilor nostri (beneficiarii lucrarilor) sunt corect protejate.
Asigurari de risc financiar / de cautiune – de cele mai multe ori, constructorii sunt obligati sa incheie asigurari de garantie (participare la licitatie, de buna executie, privind returnarea avansului, etc.) iar noi avem solutii pentru astfel de solicitari.
MAI CEE a format in timp o echipa puternica de specialisti in domeniul constructii/imobiliare, lucrand in stransa colaborare cu investitori din aceasta industrie, cu scopul comun de a fructifica impreuna oportunitatile oferite de piata CEE, incluzand achizitii publice, proiecte de dezvoltare regionala, proiecte de infrastructura.
Datorita contactului permanent pe care MAI CEE il are cu pietele de profil din fiecare tara membra CEE, firma noastra este capabila in orice moment sa ofere clientilor ce doresc sa investeasca in acesta regiune, asistenta si consultanta necesare.